НПУ просить забезпечити право громадян на представництво за довіреністю в банках та Пенсійному фонді

НПУ просить забезпечити право громадян на представництво за довіреністю в банках та Пенсійному фонді

Источник

Нотаріальна палата України просить Мін’юст, ПФУ та НБУ провести відповідну роз’яснювальну роботу та вжити необхідних заходів для забезпечення реалізації права громадян та юросіб на представництво.


Нотаріальна палата України отримує численні повідомлення про випадки відмови територіальних органів Пенсійного фонду України та банківських установ у здійсненні представництва за довіреністю. Причина відмов полягає в тому, що нотаріус, який посвідчив довіреність, не включений до затвердженого Мін’юстом Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна. Про це повідомляють у НПУ.

Вичерпний перелік нотаріальний дій, які вважаються «нотаріальними діями з цінним майном», визначений підпунктом 8 пункту 1 постанови КМУ від 28.02.2022 № 164.

Довіреностями, які можуть бути посвідчені лише нотаріусами, включеними до Переліку, є довіреності на розпорядження нерухомим майном; управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами; право доступу до індивідуального банківського сейфа.

«Всі інші довіреності, в тому числі довіреності на представництво інтересів в ПФУ та його територіальних органах та структурних підрозділах, довіреності на розпорядження грошовими коштами, управління банківськими рахунками, можуть бути посвідчені будь-яким нотаріусом України.

Відмова у їх прийнятті, обґрунтована відсутністю нотаріуса у Переліку, є неправомірною!

Звертаємо увагу, що до Переліку не включаються нотаріуси, робоче місце яких розташовано в межах територій, де ведуться активні бойові дії тощо, тому там припиняється доступ до єдиних та державних реєстрів. Однак такі нотаріуси продовжують законно працювати на таких територіях, вчиняти необхідні населенню інші нотаріальні дії.

У зв’язку з війною велика кількість населення опинилась у надзвичайно складних економічних умовах, і їх кошти в банках та пенсія є засобом до існування.

Задля захисту прав особливо чутливих та соціально незахищених верств населення пенсійного віку в умовах війни, усунення порушень чинного законодавства, Нотаріальна палата України просить Міністерство юстиції України, Пенсійний фонду України та Національний банк України провести відповідну роз’яснювальну роботу та вжити необхідних заходів для забезпечення реалізації права громадян та юросіб на представництво», — наголошують у НПУ.

352
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...