ФЛП во время войны: особенности налогообложения и отчетности

ФЛП во время войны: особенности налогообложения и отчетности

jurliga.ligazakon.net/ru/news/211513_flp-vo-vremya-voyny-osobennosti-nalogooblozheniya-i-otchetnosti

Автор: Юлія Федосюк, керівник практики податкового права Ario Law Firm

З початку війни Верховна Рада України ухвалила низку змін до Податкового Кодексу України з питань оподаткування та звітності ФОП. Зміни, які безпосередньо стосуються оподаткування ФОП, були внесені Законами № 2120-IX від 15.03.2022, № 2142-IX від 24.03.2022, № 2173-IX від 01.04.2022, № 2192-ІХ від2.

Так, врегульовано питання сплати єдиного податку та ЄСВ фізичними особами – підприємцями, які є платниками єдиного податку, особливості подання звітності на період воєнного стану.

Єдиний податок, ЄСВ та подання звітності ФОП – платниками єдиного податку першої та другої групи

Єдиний податок: надано право не сплачувати єдиний податок на період з 1 квітня 2022 року до припинення військового стану на території України.

ЄСВ: з 1 березня 2022 року до припинення або скасування військового стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування військового стану надано право:

— не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок;

— за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, які покликані під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе у зазначених вище періодах. Слід звернути увагу на те, що це право, а не обов'язок таких осіб, і рішення про сплату єдиного податку або ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому після припинення військового стану в Україні обов'язок зі сплати єдиного податку або ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися єдиний податок та ЄСВ, відповідно до зазначених норм відсутній.

Особливості звітності

Звітність за єдиним податком: податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої груп є календарний рік (у цій частині жодних змін не вносилося). Проте зараз уже передбачено, що декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, у якому єдиний податок не сплачувався (у період з 01.04.2022 до припинення чи скасування військового стану).

Звітність щодо ЄСВ

1. ЄСВ за себе: розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, коли єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався і не сплачувався (за періоди, на які надано право не сплачувати).

2. ЄСВ за найманих працівників, мобілізованих на військову службу до ЗСУ:

— сума єдиного внеску за таких найманих працівників платником єдиного внеску розраховується та відображається у звітності платником єдиного внеску;

— для розрахунку використовуються дані звітності стосовно таких найманих працівників щодо суми нарахованого доходу в межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок, суми нарахованого єдиного внеску, суми донарахованого та зменшеного нарахування єдиного внеску таких найманих працівників;

— на підставі розрахунку центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, формує бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум несплаченого роботодавцями відповідно до цього пункту єдиного внеску;

— вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), у якому відбулася фактична демобілізація такого працівника.

Єдиний податок, ЄСВ та подання звітності ФОП – платниками єдиної третьої групи

На сьогоднішній день, фізичні особи-підприємці можуть продовжувати працювати або обрати третю групу платників єдиного податку із загальними правилами обрання системи оподаткування, сплати податку, декларування та подання звітності, встановлених Главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (ставка ЄП – 5% або 3%), обмеження розміру річного доходу, щоквартальної звітності тощо).

Особливості сплати та декларування ЄСВ для ФОП платників 3-ї групи єдиного податку на період військового стану встановлені так само як і для ФОП платників 2-ї групи єдиного податку, розглянуті вище.

При цьому на період військового стану Податковим кодексом України визначено можливість обрання/переходу на спрощену систему оподаткування — третю групу платника єдиного податку з особливостями оподаткування, встановленими Підрозділом 8 Перехідних положень Податкового кодексу України (далі — 3 група єдиного податку з особливостями оподаткування).

Як самостійно подати звітність та контролювати сплату податків? У сервісі Liga:REPORT є всі шаблони звітів до податкової, він автоматично перевіряє та розраховує дані. Також тут можна стежити за сплатою податків та штрафів державі, вести книгу обліку доходів онлайн. Придбайте Liga:REPORT та звітуйте вже сьогодні без проблем.

ФОП – платники єдиного податку 3 групи з особливостями оподаткування

Ставка ЄП: ставка ЄП для платників податків, які обрали 3 групу платника єдиного податку з особливостями оподаткування встановлюється у розмірі 2% доходу.

Порядок обрання/переходу на 3-ю групу єдиного податку з особливостями

Для обрання чи переходу на 3 групу єдиного податку з особливостями ФОП має подати до ДПС заяву. Форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 р. № 308 (F/J0102003 — в Електронному кабінеті). При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Заява може подаватись у паперовій формі або за допомогою електронного зв'язку в електронній формі.

Слід зазначити, що автоматичного переходу ФОП, які були платниками єдиного податку 3 групи до 1 квітня 2022 року, на правила оподаткування з особливостями немає. Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 3-ї групи на загальних підставах для можливості сплати єдиного податку за ставкою 2%, мають подати до ДПС відповідну заяву про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки:

— не заповнюється розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

— вказується у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» чинна ставка у розмірі 3 або 5 відсотків, а в полі «на ставку» — обрана ставка у розмірі 2 відсотки доходу.

Суб'єкт господарювання вважається платником єдиного податку 3-ї групи з особливостями:

з 1 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

з наступного робочого дня після подання заяви – у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

Новостворені ФОП, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації. Таку заяву можна подати одразу при реєстрації ФОП.

Припинення статусу платника єдиного податку 3-ї групи з особливостями

Автоматичне припинення: після припинення або скасування військового, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку 3-ї групи, які на день припинення або скасування військового, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, що настає за місяцем припинення або скасування військового, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податків перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом.

Наприклад, якщо воєнний стан буде припинено 24 серпня 2022 року, то з 1 вересня 2022 року всі ФОП, які обрали 3-ту групу оподаткування з особливостями оподаткування, автоматично вважатимуться платниками податку на тій системі оподаткування, які були до подання заяви про перехід.

Слід зазначити, що закон не визначає, яку систему оподаткування перейдуть ФОП, зареєстровані після 1 квітня 2022 року і при реєстрації обрали спрощену систему оподаткування 3-ї групи зі ставкою 2%. З цього питання чекаємо на роз'яснення ДПС або внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Самостійна відмова: ФОП має право самостійно відмовитись від використання особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Розмір річного доходу: до ФОП — платникам податків, які обрали 3 групу платника єдиного податку з особливостями оподаткування не застосовується обмеження за розміром річного доходу.

Залишається дискусійним питання про те, як розраховуватиметься граничний обсяг доходу для ФОП 3 групи для можливості перебування на єдиному податку і надалі після припинення воєнного стану. Наприклад, якщо військовий стан буде припинено у серпні 2022 року, а дохід ФОП за «військовий період» перевищить 7 585 500 грн., чи ФОП 3-ї групи далі перебуватиме на спрощеній системі чи перейде на загальну систему.

У своїх роз'ясненнях ДПС зазначає: «платники третьої групи, які сплачують єдиний податок до 31.03.2022 за ставкою 5%, і перейшли на сплату єдиного податку з 01 квітня 2022 року на ставку 2% з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування військового, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5% з дотриманням обмеження в обсязі доходу, отриманого протягом календарного року, що не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (не більше 7 585 500 грн)». При цьому ДПС у своїх роз'ясненнях наголошує, що дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку третьої групи при використанні таким платником особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ оподатковується виключно за ставкою єдиного податку у розмірі 2%, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ. Після автоматичного повернення на систему оподаткування, що застосовувалась до початку військового стану ставка у розмірі 15%, яка визначена п. 293.8 ст. 293 ПКУ до зазначеного доходу не застосовується.

ПДВ платника єдиного податку 3-ї групи з особливостями

ФОП, які обрали 3-ю групу платника єдиного податку з особливостями, звільняються від обов'язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником податку на додану вартість є зупиненою.

Звітність та сплата єдиного податку для ФОП 3-ї групи єдиного податку з особливостями оподаткування

Податковий (звітний) період: дорівнює календарному місяцю.

Термін подання декларації: протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу затверджено наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії військового, надзвичайного стану в Україні», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.05.2022 за № 495/37831.

Сплата ЄП: сума податкового зобов'язання, зазначена платником податків у поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Звільнення з відповідальності

Варто зазначити, що на сьогодні для всіх платників податків, не лише ФОП встановлено, звільнення від відповідальності за виконання свого податкового обов'язку, у тому числі щодо дотримання строків сплати податків та зборів та подання звітності, у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий борг. При цьому такий обов'язок має бути виконаний протягом шести місяців після припинення або скасування військового стану в Україні.

12 травня 2022 року Верховною Радою України ухвалено Закон № 2260-IX від 12.05.2022, відповідно до якого внесено низку змін до Податкового кодексу України.

Зокрема, встановлено, що платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов'язки щодо дотримання строків сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільнення відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов'язків, граничний строк виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України про особливості податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску до час дії військового, надзвичайного стану»при реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Крім того, встановлено, що порядок підтвердження можливості або неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у цьому підпункті, та перелік документів на підтвердження затверджується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізовану державну фінансову політику.

Тому, у разі невиконання обов'язків ФОП зі сплати податку або подання звітності, слід виконати такі обов'язки у строки, встановлені законом або подбати про підготовку обґрунтування невиконання такого обов'язку.

493
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...