Як біженцям отримати медичну допомогу в Чехії

Як біженцям отримати медичну допомогу в Чехії

Як отримати право на медичну допомогу в країні тимчасового захисту


У Чехії працює система загальнообовʼязкового медичного страхування для всіх громадян країни та іноземців, які перебувають на її території.

Українці, які отримали тимчасовий захист у Чехії, мають право на такі самі безоплатні послуги в рамках державної програми медичного страхування, як і у громадян Чехії. Державне страхування покриває майже всі медичні випадки, а також частково або повністю витрати на ліки. Тому для тимчасово переселених осіб, які не мають роботи, медичне обслуговування є безоплатним – гроші за нього сплачує чеська держава.

Оформити страховку слід після отримання тимчасового захисту. Зробити це можна у таких установах:

Регіональні центри допомоги працюють щодня, окрім свят, з 7 ранку до 19 або 21 години.

Після оформлення страхування українці отримують дублікат посвідчення застрахованого. У разі оформлення страхової VZP онлайн документ прийде на електронну пошту через два дні або пізніше. Посвідчення потрібно брати з собою на кожен прийом до лікаря.

Українці, які ще не оформили тимчасовий захист, можуть отримати безоплатну медичну допомогу у лікарів-волонтерів, яких можна знайти на сайті www.lekariproukrajinu.cz. Серед них є лікарі, які розмовляють українською та російською мовами.

Безоплатну невідкладну медичну допомогу можна отримати й без страховки в державних лікарнях Чехії. Перелік та контакти таких закладів зазначені на сайті Міністерства охорони здоровʼя Чехії.

Інформаційна лінія Міністерства охорони здоров'я для українців: +420226201221. Оператори розмовляють українською.

Як працює медична система з точки зору пацієнта

Точкою входу в медичну систему в Чехії є лікарі первинної ланки – практикуючий лікар (аналог нашого терапевта, сімейного лікаря, педіатра), стоматолог та гінеколог для жінок.

Кожен, хто отримав медичну страховку в Чехії, має зареєструватись у практикуючого лікаря. Краще це зробити заздалегідь, щоб знати до кого звертатися в разі потреби.

Перелік послуг у практикуючого лікаря в Чехії схожий на перелік послуг первинної допомоги в Україні:
  • спостереження під час захворювань,
  • виписування лікарняних, рецептів на ліки,
  • направлення до інших лікарів,
  • проведення щеплень відповідно до календаря вакцинації,
  • проведення обовʼязкових профілактичних оглядів пацієнтів тощо.


Під час першого відвідування практикуючий лікар здійснює первинний медичний огляд (vstupní prohlídka): записує дані про основні показники пацієнта – його зріст, вагу, спосіб життя, спадкові хвороби, наявні щеплення, зір та загальне самопочуття; вимірює тиск, температуру, робить кардіограму та направляє на загальні аналізи крові та сечі.

Знайти практикуючого лікаря та інших спеціалістів та записатися на прийом можна на ресурсі www.znamylekar.cz. Тут також можна переглянути відгуки, знайти контакти лікаря та дізнатися, з яким типом страхування він працює.

Зверніть увагу! У Чехії важливо стежити за тим, щоб лікар, якого ви обираєте, працював з вашою страховою компанією – в іншому випадку платити за лікування доведеться самостійно. Зі страховою VZP, яка оформлює страхування для українців в Регіональних центрах допомоги, працюють майже всі лікарні (втім, все одно варто перевірити перед зверненням до лікаря). Також ця страхова здійснює розрахунки за послуги безпосередньо з лікарнями. Платити лікарям за прийом і чекати на відшкодування не потрібно.

Змінювати практикуючого лікаря можна не частіше, ніж раз на три місяці. Для цього достатньо зареєструватися в іншого лікаря.

Як отримати доступ до спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги?

Отримати безоплатну допомогу лікаря-спеціаліста або пройти дослідження можна за направленням лікаря загальної практики або лікаря невідкладної допомоги.

З направленням можна звернутися до будь-якого вільного фахівця на вибір пацієнта, якщо в нього є місце. Лікаря за спеціальністю та регіоном можна знайти на сайті www.znamylekar.cz або спитати поради у лікаря загальної практики.

На прийом потрібно реєструватися заздалегідь. Зручніше за все робити це онлайн через сервіс www.znamylekar.cz.

До вузьких спеціалістів, особливо гінеколога та стоматолога, може бути тривала черга. Якщо допомога вузького спеціаліста потрібна терміново або в неробочий час, слід звернутися до пункту невідкладної допомоги (чеською – pohotovost), які є при державних лікарнях. У цих пунктах працюють також і стоматологи.

Безоплатна високоспеціалізована медична допомога (наприклад, операції тощо) також доступна виключено за направленням. Його виписує той лікар, який вважає, що пацієнт потребує такої допомоги.

Наприклад, якщо людина має проблеми з серцево-судинною системою, вона звертається до лікаря загальної практики, або, в разі невідкладного випадку, викликає невідкладну допомогу. Лікар загальної практики/невідкладної допомоги призначає аналізи та направляє людину до кардіолога. Рішення про операцію приймає кардіолог за результатами обстеження.

Якщо призначається операція за медичними показниками, як процедура, так і всі необхідні супутні послуги для підготовки та проведення, безоплатні для пацієнта Оплата може знадобитись за допомогу на покращених умовах. Пацієнта про це попереджають.

Для отримання безоплатної допомоги потрібно мати з собою документ, що підтверджує наявність страхування.

Безоплатні медичні послуги в Чехії та пільги для українців

Нижче – перелік медичних послуг, за які сплачує держава і які не потребують оплати від пацієнта:

  • перебування новонародженої дитини в пологовому будинку з дня народження до дня першої виписки з лікувального закладу,
  • профілактичний огляд,
  • будь-які прийоми у лікаря для дітей віком до 18 років,
  • диспансерна допомога дітям з 1 року, які страждають на хронічні захворювання та схильні до ризику порушення здоров'я, та вагітним жінкам від дня настання вагітності,
  • діагностичні та лабораторні тести (наприклад, аналізи крові, рентген),
  • терапія та реабілітація (наприклад, реабілітація, регулярні відвідування психолога),
  • консультації телефоном,
  • виписування рецептів, включаючи рецепт та роботу медсестри,
  • огляд лікарем служби переливання крові для забору крові, плазми або кісткового мозку,
  • оцінка медичної придатності для забору органів, тканин та органів та диспансерного догляду після забору тканин та органів,
  • гемодіаліз,
  • послуги, що повністю відшкодовуються державою, та ліки, які підлягають повному відшкодуванню (перелік визначається Міністерством охорони здоровʼя),
  • медичні пристрої за рецептом (наприклад, милиці) або їх збір,
  • одноденна стаціонарна допомога.

В Чехії існують так звані регулюючі збори – вони призначені для того, щоб пацієнти не перевантажували систему охорони здоровʼя без зайвої потреби. Наприклад, за використання служб невідкладної медичної допомоги або служб невідкладної допомоги у галузі стоматології розмір доплати становить 90 чеських крон.

Проте є низка категорій громадян, які не сплачують регулюючі збори. Зокрема, це особи, які перебувають у матеріальній скруті та можуть підтвердити це документом, виданим не більше ніж 30 днів до його пред‘явлення. Під цю категорію можуть підпадати тимчасово переміщені українці, якщо вони ще не мають доходів. 

Джерело
388
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...