Як в Україні зареєструвати народження дитини

Як в Україні зареєструвати народження дитини

'Об'єднання кількох державних послуг в одну комплексну за життєвою чи бізнес-подією – це сучасний світовий тренд у сфері цифровізації. Адже досить часто людина стикається з необхідністю отримати одразу кілька державних послуг.

Джерело

Про це повідомляють у Мінюсті.

Щоб зареєструвати народження малюка та основними послугами, які стосуються дитини, можна скористатися послугою єМалятко на порталі ДІЯ.

єМалятко — це комплексна послуга, яка дозволяє батькам новонародженої дитини за однією заявою отримати одразу кілька державних послуг, залежно від ситуації у батьківщині.

Серед них – такі базові послуги, як реєстрація народження дитини та допомога при народженні дитини.

Серед додаткових послуг доступні такі як:

  • реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР). Номер вноситься до свідоцтва про народження. Номер УНЗР дитині присвоюється тільки, якщо зазначений УНЗР одного з батьків;
  • визначення належності дитини до громадянства України. Послуга надається автоматично лише якщо замовлено послугу з присвоєння дитині УНЗР;
  • реєстрація місця проживання дитини;
  • та інші послуги.

Зауважимо, що Державна реєстрація народження дитини проводиться за одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені документи, що підтверджують факт народження (видаються безпосередньо у медичному закладі).

У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров'я, який проводив огляд матері та дитини.

У разі якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду щодо встановлення факту народження.

336
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...