Як жінкам в Україні піти у декретну відпустку за новими правилами: покрокова інструкція

Як жінкам в Україні піти у декретну відпустку за новими правилами: покрокова інструкція

Джерело

Що потрібно зробити вагітній жінці для оформлення декретного відпустку:

Вагітна самостійно вирішує, коли вона хоче йти у відпустку: або з настанням 30-ї тижні вагітності, або пізніше.

Про своє рішення вона має повідомити лікаря, який веде її вагітність. Якщо жінка хоче початок відпустки відтермінувати, вона пише заяву, в якій зазначає бажану дату початку відпустки.

Якщо ж вагітна хоче розпочати відпустку з 30 тижнів, жодних додаткових дій їй робити не потрібно – лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи» під час огляду.

У разі написання заяви лікар сформує медичний висновок на день, що зазначений у заяві жінки, без її фізичної присутності.

Якщо пологи відбулися раніше дати, зазначеної в заяві про перенесення початку відпустки, лікар, який приймав пологи, формує висновок у категорії «Вагітність та пологи» від дати пологів.

У будь-якому випадку після формування медвисновку вагітна отримає смс-повідомлення від ЕСОЗ.

Після формування та підписання лікарем медичний висновок автоматично потрапляє до електронного реєстру листків непрацездатності, де на підставі даних із реєстру застрахованих осіб буде сформовано електронний лікарняний.

У разі реєстрації в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного фонду України, жінка отримає смс-повідомлення ще й від Пенсійного фонду України з номером електронного лікарняного.

Інформація про електронний лікарняний стає доступною в кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

Перенесення початку декретного відпустки жодним чином не впливає на розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

320
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...