Нацбанк ввел новые меры для стабильности валютного рынка и повышения депозитных ставок

Нацбанк ввел новые меры для стабильности валютного рынка и повышения депозитных ставок

7 квітня Національний банк України обновив операційний дизайн монетарної політики з метою посилення ринкових стимулів для залучення банками термінових депозитів населення в національній валюті, зниження ризиків для валютного ринку та міжнародних резервів. Про це повідомляє офіційний сайт НБУ.

Джерело

У Нацбанку зазначили, що відповідні зміни дозволять захистити заощадження громадян від інфляційного знецінення та забезпечувати подальше зниження цінового тиску, а також сприятиме розвитку культури термінових заощаджень у гривні.

Зміни в операційному дизайні передбачають:

зниження ставки за депозитними сертифікатами (далі – ДС) овернайт з 23% до 20% річних;

запровадження нових лімітованих тримісячних ДС під фіксовану ставку на рівні облікової ставки.

«Можливості банків розміщувати кошти в таких тримісячних ДС залежать від обсягів сформованих ними портфелів гривневих депозитів населення з початковим терміном розміщення від трьох місяців, а також успішності нарощування таких портфелів. Банки зможуть подавати заявки на придбання тримісячних ДС як НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах динамічного ліміту, що складається з двох частин:

перша – це 70% від наявного в банку портфеля гривневих депозитів фізичних осіб з початковим терміном погашення від трьох місяців на дату, яка на три робочі дні передує даті придбання тримісячних ДС;

друга – помноження на мультиплікатор приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб, починаючи з 4 квітня 2023 року. Значення мультиплікатора дорівнюватиме «3,0», — повідомили у НБУ.

277
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...