Виїзд дитини за кордон: коли один з батьків за межами країни, на Донбасі чи в Криму або невідомо де

Виїзд дитини за кордон: коли один з батьків за межами країни, на Донбасі чи в Криму або невідомо де

29 серпня у силу вступить закон №8296, який передбачає нові правила виїзду дітей за кордон за різних життєвих обставин.

«Українська правда. Життя» вже писала про те, за яких умов дитина може виїхати за кордон з одним із батьків без згоди іншого на прикладі 6 різних ситуацій.

У другому тексті пояснюємо, що робити, коли місце перебування одного з батьків не відомо, він за кордоном чи перебуває на окупованій території або дитині потрібно виїхати на територію, підконтрольну бойовикам.

10-річна Оленка живе з мамою. Вони переселенці. Батько живе на окупованій території, аліменти сплачує. Нотаріальний дозвіл отримати немає змоги. Що робити?

Якщо мама з Оленою планують виїхати на термін ДО МІСЯЦЯ, така згода НЕ потрібна.

На кордоні мама Олени має показати наступні документи:

— по-перше, документи, що підтверджують місце проживання дівчинки з мамою (їх можна отримати або в суді, або в органах опіки)
— по-друге, документи, що підтверджують мету виїзду та термін перебування за кордоном (це може бути довідка з медичного або навчального закладу про участь у конкретному конкурсі, бронювання квитків тощо)

У такому випадку мати має обов'язок надіслати батькові рекомендований лист, у якому повідомити про виїзд з дитиною за кордон.

Якщо термін виїзду БІЛЬШЕ ЗА 1 МІСЯЦЬ і батько не має заборгованості по аліментах, матір Олени повинна отримати нотаріально посвідчену згоду батька.

Коли отримати таку згоду від батька немає змоги, єдиний варіант – звернутися до суду.

З моменту вступу нового закону в дію суд розглядатиме ці питання за спрощеною системою – не довше 60 днів.

Дитина живе у Криму, приїхала в гості до родичів в Україну. Шлюб між татом і мамою не зареєстровано, але батько вписаний у свідоцтво про народження. У суд на аліменти мама не подавала. За якими документами дитина може в'їхати в Крим з мамою?

Дитина, яка не досягла віку 16 років, може в'їхати на тимчасово окуповану територію за умови наявності одного з наступних документів:

— паспорта громадянина України
— закордонного паспорта
— проїзного документа дитини

У цьому випадку на кордоні мати має показати нотаріально посвідчену згоду батька.

Якби дитина їхала у Крим на строк до 1 місяця, така згода була б не потрібна, але мама мала б на кордоні показати документ, який підтверджує, що дитина живе разом з нею.

7-річна Катя живе з мамою. Де перебуває батько, не відомо. Гроші надсилає мамі на картку. Що робити, якщо дитині потрібно виїхати за кордон на навчання?

Якщо мама планує виїхати з донькою на термін ДО 1 МІСЯЦЯ, нотаріально посвідчена згода НЕ потрібна.

Детальніше про те, які документи мамі Каті потрібно буде показати на кордоні, можна прочитати у відповіді до першого запитання.

Якщо термін виїзду за межі країни перевищує 1 МІСЯЦЬ, то мама Каті має отримати дозвіл у судовому порядку.

За такою ж схемою потрібно діяти і у тому випадку, коли дитина не отримує аліменти, бо мати чи батько не подавали на них до суду.

Якщо тато за кордоном, а мама з дитиною їдуть до нього, то як бути з дозволом?

Він може дати дозвіл і завірити його у консульській установі.

Яна Дирявська, УП

1526
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...