Порядок подачи деклараций физическими лицами

Порядок подачи деклараций физическими лицами

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПК України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

  •     від податкових агентів, які згідно з  розділом IV  ПК  України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу ( перелік таких доходів визначено в статті 165 ПК України),
  •     виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених   розділом IV  ПК  України;
  •     від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок до вимог Податкового кодексу України;
  •     у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини;
  •     зазначені у пунктах 167.2 — 167.4 статті 167 ПК України, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами Податкового кодексу України.
  •     доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

До доходів, зазначених п. 167.2 — 167.4 ст. 167  ПК України, належать:

  •     процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;
  •     процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;
  •     процент на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;
  •     дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;
  •     дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;
  •     дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку внаслідок викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів;
  •     доходи у вигляді дивідендів;
  •     дохід у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;
  •     щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшу у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів


Згідно п. 179.4 ст. 179 ПК України платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

  •     є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
  •     перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
  •     перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  •     перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

У всіх решта випадках фізична особа зобов’язана подавати податкову декларацію.

Так, згідно пп. 168.2.1 п. 168. 2 ст. 1968 ПК України платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Не вважається податковим агентом  нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльністі. (пп. 168.2.2 п. 168.2 ст. 168 ПК України).

Відповідно п. 49.1 ст. 49 ПК України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Такий орган визначається за податковою адресою платника податків.

Пунктом 45.1 ст. 45 ПК України передбачено, що податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.
Податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (п. 49.3 ст. 49 ПК україни ).

Згідно з абзацом 8 пункту 179.9 статті 179 ПК України бланки податкових декларацій мають безоплатно, надаватися органами державної податкової служби платникам податку на їх запит, а також бути загальнодоступними для населення.

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та детальна Інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 № 1395 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.12.2011 за № 1532/20270, із внесеними змінами та доповненнями.

Зокрема, декларація та додатки до неї заповнюються таким чином, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється.

У декларації не повинно бути підчисток, помарок, виправлень, дописок і закреслень. У декларації не повинні міститися текст або цифри, які неможливо прочитати внаслідок пошкодження аркушів, їх потертості, залиття чорнилом чи іншою рідиною.

Достовірність даних декларації та додатків до неї підтверджується власноручним підписом фізичної особи — платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.

Строки подачі податкової декларації наступні:

  •     до 1 травня року, що настає за звітним — за зальним правилом (пп. 49.18.4.  п. 49.18 ст. 49 ПК України),
  •     не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду — для платників податку резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання ( п. 179.3 ст. 179 ПК України),
  •     протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року — для платників податку на доходи фізичних осіб — підприємців (пп. 49.18.5. п. 49.18 ст. 49 ПК України) .

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II  Податкового кодексу України ( п. 179.5. ст. 179 ПК України).

Обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:

1) опікуна або піклувальника — щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;
2) спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) — щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;
3) державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Відповідно до п. 179.8 ст. 179 ПК України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Варто відмітити, що Законом України від 24.04.2012 р. № 4661-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування» були внесені зміни до пп.49.18.4 п. 49.18.4 ст. 49 та пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПК України, у зв’язку з чим на сьогодні чітко встановлено, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Тобто фізичні особи, які мають право на податкову знижку, можуть скористатися таким правом протягом всього календарного року, наступного за звітним, а не лише до 1 травня такого року.

Орган державної податкової служби протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Відповідно пп. 179.12 п. 179.12 ст. 179 ПК України за зверненням платника податку орган державної податкової служби, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Вита Форсюк, юрист ЮК Jurimex
pravotoday.in.ua

1203
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...