В Пенсионном фонде привели нюансы расчета средней зарплаты для больничных демобилизованному работнику

В Пенсионном фонде привели нюансы расчета средней зарплаты для больничных демобилизованному работнику

Пенсійний фонд України від 15.01.2024 № 1544-1895/К-03/8-2800/24 розглянув особливості обчислення середньої заробітної плати демобілізованому працівникові зі страхових випадків.

Джерело

Так, з 7 червня 2023р. набули чинності зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати для лікарняних, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Зміни внесені постановою КМУ від 02.06.2023р. №561.

Документом доповнили перелік поважних причин, згідно з якими під час обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат календарні дні, не відпрацьовані з цих причин, виключають із розрахункового періоду застрахованої особи.

До переліку поважних причин додали період, протягом якого працівник проходив військову службу:

  • термінову;
  • на заклик осіб офіцерського складу;
  • на заклик під час мобілізації, на особливий період;
  • на заклик осіб з числа резервістів в особливий період;
  • за контрактом під час дії особливого періоду строком до закінчення або до дня фактичного звільнення.

Починаючи з 19.07.2022 року, роботодавець не зберігає середній заробіток за період військової служби за призивом під час мобілізації (ст. 119 Кодексу законів про працю України).

Тому, за страховим випадком, що настав з 07.06.2023, період військової служби за призивом під час мобілізації на особливий період без збереження роботодавцем середньої заробітної плати вважають поважною причиною і виключають із розрахунку середньої заробітної плати навіть у разі, якщо за цю годину мобілізованому роботодавець виплачував інші виплати в різних розмірах, зокрема матеріальну допомогу. Адже чинне законодавство не передбачає збереження роботодавцем середньої заробітної плати на період мобілізації.

358
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...