Важный вопрос: могут ли уволить работника, выехавшего за границу

Важный вопрос: могут ли уволить работника, выехавшего за границу

Війна змусила багатьох покинути свої будинки.

Через повномасштабне вторгнення Росії деякі українці змушені були виїхати в інші країни. Іноді роботодавці звільняють таких працівників.

Джерело

Юрист Олександра Вергелес пояснила, чи законні такі дії роботодавців. Все залежить від особливостей працевлаштування кожної конкретної людини.

«Якщо така особа була працевлаштована за цивільними договорами, такими як договір підряду чи договір виконання робіт, то жодних трудових прав йому не може бути гарантовано. Якщо ж людина була прийнята на роботу згідно з трудовим законодавством, то вона не може бути звільнена. Про це йдеться у роз'ясненнях Державної служби зайнятості», – розповіла вона.

Але в такому разі заробітна плата не виплачуватиметься, але роботодавець не має права звільняти працівника до закінчення дії військового стану.

Як пояснила юрист, роботодавець зазначає у табелі, що така особа не з'являється з поважних причин, а тому підстав для нарахування заробітної плати немає.

У той самий час задля забезпечення трудового процесу роботодавець може знайти заміну відсутньому працівникові і найняти іншу людину за терміновим трудовим договором. В даний час для особи, яка вимушено виїхала за кордон, зберігається її робоче місце. Якщо людина повернеться – вона може знову зайняти своє робоче місце і відновлюється заробітна плата.

Нагадаємо, може роботодавець припинити дію трудового договору з працівником , якщо підприємство знаходиться в місті, де немає бойових дій та працює.

450
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...