Чи має право брат подати позов про позбавлення батьківських прав відносно малолітньої сестри: КЦС ВС

Чи має право брат подати позов про позбавлення батьківських прав відносно малолітньої сестри: КЦС ВС

Брат малолітньої сестри не має права захищати її права та інтереси шляхом подання позову про позбавлення батьківських прав відносно неї.

У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду у своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБИ_2, з позовом до ОСОБИ_3, третя сторона — Служба у справах дітей Дарницької районної державної адміністрації в м. Києві, про позбавлення батьківських прав. Про це повідомляє Центр дослідження судової практики на своїй сторінці в Facebook.

На обґрунтування позовних вимог зазначав, що він і його малолітня сестра ОСОБА_2 проживають разом з матір`ю ОСОБОЮ_4. Відповідач ОСОБА_3 є їхнім батьком, проте зовсім не піклується про їхній фізичний та духовний розвиток, не цікавиться їхнім навчанням і підготовкою до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду та лікування, не сплачує аліменти на їх утримання.

З урахуванням викладеного, ОСОБА_1 просив позбавити ОСОБУ_3 батьківських прав відносно нього та малолітньої ОСОБИ_2.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона/він ухиляються від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

Статтею 165 СК України визначено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Вказана норма права є спеціальною, а визначений нею перелік осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав, є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

З урахуванням викладеного, правильним та обґрунтованим є висновок суду першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, про відсутність у позивача права на захист прав та інтересів малолітньої сестри в суді, а саме шляхом подання позову про позбавлення батьківських прав відповідача відносно неї.

Крім того, мати малолітньої ОСОБИ_2 — ОСОБА_4 не позбавлена права звернутися до суду з відповідним позовом до ОСОБИ_3 про позбавлення батьківських прав відносно дочки, навіть за наявності судового рішення про відмову в задоволенні таких позовних вимог, при наявності інших підстав позову.

Доводи ОСОБИ_1, наведені в обґрунтування касаційної скарги, про те, що він як брат малолітньої сестри має право захищати її права та інтереси шляхом подання позову про позбавлення ОСОБИ_3 батьківських прав відносно неї, не заслуговують на увагу, оскільки в силу вимог статті 165 СК України, яка є спеціальною нормою права у даних правовідносинах, позивач не є такою особою.

Источник
897
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...