Повернення виконавчого документа за відсутності у листі окремих персональних даних: висновок ВС

Повернення виконавчого документа за відсутності у листі окремих персональних даних: висновок ВС

За умови відсутності у виконавчому листі окремих даних виконавець має можливість направити запит до відповідних державних органів для отримання цієї інформації.
Повернення виконавчого документа за відсутності у листі окремих персональних даних: висновок ВС

Відсутність у виконавчому листі відомостей про дату народження боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків та його паспортні дані не є обов’язковою підставою для повернення державним виконавцем виконавчих документів без прийняття до виконання і не позбавляє виконавця можливості скористатися своїм правом та отримати таку інформацію у відповідних установах. Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

«Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів другої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши 22 серпня 2018 року цивільну справу №471/283/17ц (провадження №61-331св18) за скаргами на бездіяльність державного виконавця Братського районного відділу державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції у Миколаївській області», — сказано у повідомленні.

Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 27 грудня 2018 року у справі №469/1357/16ц (провадження №61-32698св18), прийнятій колегією суддів першої судової палати Касаційного цивільного суду.

Обґрунтовуючи такий висновок, Верховний Суд посилався на ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», якою передбачено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну.

Такий правовий висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, викладеною в постанові №6-62цс14 від 25 червня 2014 року, в якій ідеться про те, що відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження.

Головним завданням виконавчого провадження є правильне і своєчасне виконання судового рішення. За умови відсутності у виконавчому листі окремих персональних даних у виконавця є можливість направити запит до відповідних державних органів для отримання цієї інформації. Повернення виконавчого документа через відсутність у виконавчому листі даних про особу має ознаки формальності, оскільки у виконавця під час виконання судового рішення не виникає проблем із отриманням такої інформації з баз даних і реєстрів. Судова практика складається таким чином, щоб судове рішення було виконано якомога швидше.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВС визначив черговість задоволення вимог стягувача. Велика Палата Верховного Суду у справі №904/7326/17 винесла постанову від 5 грудня 2018 року, в якій зауважила на тому, що черговість задоволення вимог стягувачів, що закріплена у ст. 46 Закону №1404-VIII «Про виконавче провадження», визначає порядок дій виконавця, у зведеному провадженні якого знаходиться кілька виконавчих документів щодо одного боржника.

Крім того, ми писали, що Велика Палата ВС у справі №904/7326/17 винесла постанову від 5 грудня 2018 року, в якій відступила від правового висновку Великої Палати Верховного Суду, зробленого у постанові від 14 березня 2018 року у справі №660/612/16-ц (провадження №14-19цс18).


Источник

1090
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...