Мін’юст роз’яснив, яку частину зарплати боржника може утримувати виконавча служба

Мін’юст роз’яснив, яку частину зарплати боржника може утримувати виконавча служба

Источник

Міністерство юстиції роз’яснило, що в межах примусового виконання рішення суду виконавча служба може утримувати частину заробітної плати, пенсії, стипендії чи іншого доходу боржника. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Так, утримання з таких виплат здійснюється у разі відсутності у боржника коштів на рахунках у банках чи в інших фінустановах, а також у разі відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі сум, які підлягають стягненню.

Який максимум може стягуватися з зарплати, стипендії чи пенсії

Відрахування з доходів боржника здійснюються, виходячи з суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного соцвнеску.

Із зарплати може бути утримано за виконавчими документами:

— у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку з втратою годувальника, майнової або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням – 50%;

— за іншими видами стягнень (якщо інше не передбачено законом) – 20%.

Також зазначається, що загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати зарплати не може перевищувати 50% від зарплати, що має бути виплачена працівнику.

Але це обмеження не поширюється на відрахування з зарплати у разі відбування боржником покарання у вигляді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань з зарплати не може перевищувати 70%.

З пенсії може бути відраховано:

— не більше 50% її розміру на виплату аліментів, на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках;

— не більше 20% – за іншими видами стягнень.

Як боржник може дізнатися про відкриття виконавчого провадження

Якщо громадянину надійшов виклик від державного виконавця, це означає, що стосовно цієї особи (боржника) вже відкрито виконавче провадження.

Державний виконавець не пізніше наступного робочого дня від моменту надходження виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, яка надсилається боржнику рекомендованим поштовим відправленням.

У постанові про відкриття виконавчого провадження зазначається ідентифікатор для доступу до інформації щодо виконавчого провадження в автоматизованій системі виконавчого провадження.

Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання виконавчого документа, якщо йому надіслано постанову стосовно відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження вносяться відповідні відомості до Єдиного реєстру боржників.

477
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...