Відключення споживача від водопостачання є незаконним: Верховний Суд

Відключення споживача від водопостачання є незаконним: Верховний Суд

Нормативними актами не передбачено відключення споживача від водопостачання за ініціативою виконавця.

Касаційний цивільний суд у справі № 643/11570/15-ц визнав незаконним відключення споживача від водопостачання.

У липні 2015 року позивач звернувся до суду з позовом до Комунального підприємства «Харківводоканал», Комунального підприємства «Жилкомсервіс» про захист прав споживача.

Підставою для позову стало те, що у лютому 2012 року відповідачі призупинили подачу холодної води у квартиру, в якій позивач проживає та яка перебуває у комунальній власності, чим порушили вимоги Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». Тому позивач просив поновити подачу води.

Рішенням місцевого суду позовні вимоги задоволені, оскільки нормативними актами, що регулюють спірні правовідносини, не передбачено відключення споживача від послуги з холодного водопостачання за ініціативою виконавця цих послуг.

Апеляційний суд погодився з цим рішенням.

Верховний Суд, залишаючи рішення чинним, зазначив, що нормативно-правовими актами не передбачено право виконавця послуг припинити водопостачання у разі несвоєчасної оплати споживачем наданих йому послуг.

Одночасно ВС зазначив, що до компетенції управителя будинку належить утримання внутрішньобудинкових систем у належному стані, а не підключення водопостачання до квартир у випадку його попереднього відключення у зв'язку з наявністю заборгованості за надані послуги.

Автор: Сергей Студенников
Источник

1078
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...