В Україні змінилися правила вступу в спадщину

В Україні змінилися правила вступу в спадщину

Українцям, які претендують на спадщину, уточнили правила. Верховний суд, розглядаючи справу №6-1215цс16, постановив, що при порушенні терміну вступу в спадщину незнання про смерть близької людини не є поважною причиною для отримання майна чи грошей. Про це пише akcent.info.

"На вступ у спадщину українцю чинним законодавством відведено 6 місяців. Але іноді люди, які не вклалися в ці терміни, просять у судів про поблажки за так званих поважних причин. Найпоширеніша причина — що спадкоємець не знав про смерть родича або друга. Так ось ВСУ у своїй постанові чітко написав, що таке незнання не може прийматися судами для продовження терміну вступу в спадщину. Давши зрозуміти, що людям потрібно активніше спілкуватися з близькими",— пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії “Кравець та партнери” Ростислав Кравець.

Хоча і уточнив, що суди, як і раніше продовжать розглядати інші поважні причини.

"Наприклад, людина могла не вступити у спадщину, якщо була в іншій країні і не могла її покинути з незалежних від неї причин. Скажімо, знаходилася в тюремному ув’язненні. Чи була на батьківщині, але з медичних причин була недієздатною: наприклад, перебувала у комі. І може надати відповідну довідку з медичного закладу",— зазначив Кравець.

Нагадаємо, що для початку процесу вступу в спадщину людині потрібно подати відповідну заяву в нотаріальну контору. Вона буде приймати такі заяви від усіх претендентів на протязі півроку, а після відбудеться розділ майна покійного, та оформлення спадщини.

Якщо ж хтось із спадкоємців прострочить 6 місяців і суд візьме до уваги його поважну причину, відбудеться повторний перерозподіл з урахуванням інтересів нового спадкоємця. Він зможе відсудити майно або гроші, які інші спадкоємці отримали при початковому розділі активів покійного.

Источник: from-ua.com

859
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...